Повечето хора, страдащи от хранителни непоносимости, изпитват само леки симптоми. За

...
Повечето хора, страдащи от хранителни непоносимости, изпитват само леки симптоми. За
Коментари Харесай

Пробив в медицината: Откриха начин за справяне с хранителните алергии?

Повечето хора, страдащи от хранителни непоносимости, изпитват единствено леки признаци. За някои обаче последствията могат да бъдат съдбовни.

Бактериално съединяване, наречено бутират , което се създава от здрави микробиоми, е посочило обещаващи резултати против алергичните реакции в лабораторни проби.


Проблемът е, че е неприятно да се приема през устата.

Днес учените разказват по-приятен метод за снабдяване на това съединяване. Те също по този начин оповестяват, че техните " полимерни мицели " са ефикасни при мишки против алергии към фъстъци. Някой ден лекуването може да противодейства на доста типове хранителни алергии и възпалителни болести.

Учените ще показват резултатите си на есенната среща на Американското химическо сдружение (ACS), написа БГНЕС.

Есента на ACS 2022 е хибридна среща, която се организира от 21 до 25 август, а достъпът по поръчка е разполагаем от 26 август до 9 септември. Срещата включва близо 11 000 презентации по необятен набор от научни тематики.

Някои от бактериите, които съставляват чревния микробиом,

създават съединения като бутират да вземем за пример, които предизвикват растежа на потребните бактерии и поддържат лигавицата на червата. Ако микробиомът на човек е вреден и в него липсват тези бактерии, произвеждащи бутират, фрагменти от отчасти усвоена храна могат да излязат от червата и да провокират имунна реакция, която да докара до алергичен отговор.

Един от методите за лекуване на хората с алергии е да им се обезпечат изчезналите бактерии перорално или с трансплантация.

Според доктор Джефри Хъбъл, един от основните откриватели на плана, това обаче не е добре работещо в клиника.

" Затова си помислихме, за какво просто да не доставим метаболитите, като бутират, които създават здравия микробиом ", споделя той.

" Но бутиратът има доста неприятна миризма, като на кучешки изпражнения и гранясало масло, а също и неприятен усет, тъй че хората не биха желали да го гълтам ", споделя доктор Шиджи Као, който показва резултатите на срещата за екипа в Чикагския университет.

Дори и хората да съумеят да го глътнат, бутиратът ще бъде разграден, преди да доближи задачата си в долната част на червата.

За да преодолеят тези провокации, учените,

измежду които са и съавторите им Катрин Наглър и Руи Уанг, създават нова система за банкет . Те полимеризират бутаноилоксиетилметакриламид, който има бутиратна група като странична верига, с метакрилова киселина или хидроксипропилметакриламид.

Получените полимери се самосглобяват в елементи или полимерни мицели,

които прибират в сърцевината си страничните вериги на бутирата, като по този метод прикриват неприятния усет и аромат на съединението.

Изследователите вкарват тези мицели в храносмилателната система на мишки, на които липсват здрави чревни бактерии или вярно функционираща чревна лигавица. След като храносмилателните сокове освободили бутирата в долната част на червата, инертните полимери били отстранени с изпражненията.

Лечението възстановило защитната преграда и микробиома на червата,

частично посредством увеличение на производството на пептиди, които убиват нездравословните бактерии, което освободило място за потребните бактерии, произвеждащи бутират.

Най-важното е, че дозирането на алергични мишки с мицелите предотвратява животозастрашаваща анафилактична реакция,

когато те са били изложени на фъстъци.

" Този тип терапия не е характерна за антигена, тъй че теоретично тя може да се ползва необятно при всевъзможни хранителни алергии посредством модулиране на здравето на червата ", отбелязва Као.

Следват тествания върху по-големи животни, последвани от клинични проучвания.

Ако тези опити са сполучливи и Американската организация по храните и медикаментите (FDA) утвърди пероралното лекуване, мицелите могат да се продават в дребни опаковки; потребителите ще раздират опаковката и ще разбъркват наличието в чаша вода или сок. В друга работа с мицелите изследователският екип проучва данни за лекуване на възпалителни болести на червата с перорална терапия.

Учените изследват и приложението посредством инжектиране.

Изследователите са посочили, че този способ разрешава на мицелите и техния бутиратен товар да се натрупват в лимфните възли, които са част от имунната система. Те са открили, че този метод е ефикасен при лекуването на алергии към фъстъци при мишки, само че би могъл да се употребява и за угнетяване на имунната активация локално - а не в целия организъм. Например инжекциите биха могли да бъдат потребни при пациенти, на които е осъществена трансплантация на орган или които имат локализирано автоимунно и възпалително заболяване, като ревматоиден артрит.

Като възвръщат микробната и лигавичната хомеостаза, тези полимерни мицели, съдържащи бутират, могат да действат като нов, антигенно-агностичен метод за лекуване на хранителна алергия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР